Udviklingen af highlander racen begyndte i år 2004. Man brugte ikke vilde kattegener for at udvikle denne race, men navnet for denne unikke kat race blev først bestemt i år 2005. Deres unikke udseende kommer fra den bevidste krydsning mellem Desert Lynx racen og Jungle Curl, som gav katten ører, der går ind mod hinanden på toppen af deres hoveder.

Disse katte er en meget interessant race med et unikt udseende. Highlander racen er en huskat, der er karakteriseret ved at have en kraftig, tung, muskuløs krop. Deres ører kan være bøjede eller ikke, halen kan være lang eller kort, og fødderne kan også have en bestemt form kaldet “polyfactyl”. Normale katte har fire tæer og bjørnekløer på hver forpote og fire tæer på hver bagpote. Polydactyl katte kan have så mange som syv tæer både på forpoterne og bagpoterne, men dog mest almindeligt på forpoterne. Det tager en Highlander kat 4 år at nå modenhed. De vokser rigtig meget i de første par år. Hannernes vægt kan starte fra 9 kg, mens hunnernes vægt kan starte fra 6 kg.

De kommer i en masse farver, med både langt og kort hår. Deres natur er utrolig sjov og kærlig, men fuld af narrestreger. Denne race er meget kærlig, blid og legesyg. Disse katte elsker at være centrum for opmærksomhed. De har utrolig høj energi med en meget nysgerrig natur. De kan bruge hele deres dag på at jage og lege. På grund af alt den leg og jagte rund, får de den muskuløse krop, som kendetegner dem.

De er meget lette at træne og er intelligente. De kan trænes meget let til at sidde, hente og gå i snor og meget mere. De har det rigtig godt med børn, hunde og andre katte. Så det er et godt valg, hvis man har børn, der er legesyge også.