Avling af katte – del 3

Man skal kunne være i stand til at identificere, hvornår ens dronning er frugtbar. Katte er nemlig normalt kun frugtbare i løbet af foråret og sommeren. Der er dog indendørs katte, der kan være frugtbare året rundt på grund af udsættelse for en masse kunstigt lys.

Ægløsningen er også kun fremprovokeret ved parring, så man skal virkelig passe på andre katte i ens nabolag, da de kan forstå, hvordan en hunkat er i brunst. Hunkatte viser, hvornår de ikke er frugtbare længere, kittenspecielt om vinteren, når de:

  • ruller rundt på gulvet
  • kalder på hannen
  • vil ikke tillade hannen i nærheden af hende

Disse små tegn kan vare fra flere dage til kun et par timer, som mange ikke engang vil lægge mærke til, medmindre man er en professionel opdrætter.

Fasen, hvor dronningen er klar til parring kaldes for østrus fasen. Det er denne tid, hvor hun er klar til parring. Det er derfor vigtigt, at man sørger for at få hende bragt hen til hannen. I denne tid kalder hun på hannen med en bestemt type af råb. Lyden kan være meget svær at forstå, så det er også vigtigt, at man taler med en opdrætter, der kender den specifikke race af dronningen, som så kan hjælpe en på vej.

Det er meget vigtigt, når man har bragt dronningen og hannen sammen, at man har et specielt sted for hannen at flygte til, da dronningen efter parringen kan reagere ondskabsfuldt. Hunnen vil skrige utrolig højt, men det er helt normalt og ikke noget at blive bekymret over. Der vil gå omkring en times tid, hvor hunnen vil rense sig selv og ikke tillade nogen som helst i nærheden af hende. For at sikre, at parringen og ægløsningen er sket, er det meget vigtigt at man mindst tre gange om dagen forsøger at få parringen til at ske, da der er størst chance for ægløsning i disse dage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *